Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Engelsk A, Spansk begynder A, Kinesisk B/Tysk B

Denne studieretning giver dig solide sproglige kompetencer i tre af de største sprog i verden, samt en forståelse for globale problemstillinger. Udgangspunktet er i Spansk og Engelsk – som studieretningsfag.

Denne studieretning er for dig, der fokuserer på globale problemstillinger og interesserer dig for internationale forhold og sammenhænge, hvor sprog og interkulturel kompetence er nøglen til forståelse.

Verdens økonomiske og politiske magtbalance ændrer sig i disse år, og mange vurderer, at nye vækstøkonomier som Kina vil spille en langt større rolle i fremtidens globale samfund. På denne studieretning vil du i høj grad beskæftige dig med denne udvikling, og du vil få mulighed for at:

 • Få indsigt i tre af verdens mest toneangivende nationer og kulturer.
 • Mulighed for at komme på sprogophold i ét af de to sprogområder.
 • Opnå interkulturel forståelse gennem arbejdet med sproglige og kulturelle forhold i landene.

Denne studieretning muliggør en række kombinationsmuligheder mellem sprogene. Hvis de tre sprog er på AAB-niveau kan du afslutte både matematik og naturvidenskab på C-niveau. Hvis de tre sprog er på AAC-niveau, skal du have matematik på mindst B-niveau, men kan afslutte naturvidenskab på C-niveau.

Fagsammensætning
Engelsk er et færdigheds-, videns- og kulturfag. Faget beskæftiger sig med engelsk sprog, engelsksprogede kulturer og globale forhold. Faget omfatter anvendelse af engelsk i tale og skrift og en teoretisk viden om fagets stofområder. 

Spansk er et færdigheds-, videns- og kulturfag. Faget beskæftiger sig med sprog, historie, kultur og samfund i både Spanien og Latinamerika, hvor også det sydlige USA behandles. Faget omfatter anvendelse af spansk i tale og skrift, og der vil evt. blive tilbudt Masterclass på tværs af hold.

Kinesisk er ligeledes et færdigheds-, videns- og kulturfag. Faget beskæftiger sig med sprog og samfund i et af verdens mest kulturrige samfund og et af verdens hurtigst voksende markeder – Riget i Midten. 

Eksempler på udadvendte aktiviteter 
I studieretningen er der mulighed for at komme ud på flere studieture, blandt andet til Spanien, Kina, Tyskland samt evt. til spansktalende lande i Latinamerika. På turene vil der blive lagt fokus på at få et unikt indblik i den lokale kultur og levevis. Til eksempel arrangerer vi sprogskoleophold i Madrid – hvor vores samarbejdspartner betoner at lave undervisning ude blandt de lokale. Fx rollespil på et af byens markeder med de lokale handlende.   

Vi samarbejder desuden med flere skoler, således at der er mulighed for udveksling, hvor man kan bo hos en lokal familie. Desuden kigges på erhvervslivet, kulturinstitutioner og det lokale liv.

Vi samarbejder internationalt; både i Danmark med virksomheder, uddannelsesinstitutioner og kulturinstitutioner, men også når vi er ude og rejse. Desuden er der altid mange udvekslingsstudenter på skolen, så man kan få trænet sine sproglige evner og skærpet sin kulturelle viden.

Vi laver desuden mindre ekskursioner til festivaler, biograf, teater, restauranter samt diverse arrangementer på skolen i form af dans, foredrag, musik, valgaftener, fejring af højtider m.m. Der arrangeres bl.a. Lommefilmsfestival for alle begyndersprog, salsaaften for eleverne og debataftener/foredrag om aktuelle emner i de spansktalende

Se her hvad du kan bruge studieretningen til
For at få en total oversigt over hvad du kan videreuddanne dig til, kan du taste dine fag ind i "Adgangskortet". Det nemmeste er først at vælge "stx" og derefter klikke på dine tre studieretningsfag. Husk at markere om det er niveau A, B eller C.

Eksternt samarbejde
I løbet af alle tre år vil der løbende være et spændende samarbejde med Næstved-virksomheden Novenco, der har en afdeling i Shanghai og en fabrik i Wuxi nær det kinesiske gymnasium, som Næstved Gymnasium og HF i flere år har samarbejdet med. Samarbejdet med Novenco giver mulighed for undervisning baseret på autentiske cases: fx interviews med Novencos danske og kinesiske medarbejdere; at arbejde med relevant data fra Novenco og diskussion af de globale/lokale faktorer der spiller ind, når en virksomhed som Novenco flytter dele af sin produktion til Kina. 

Jiaxing No. 4 High School 
Siden 2009 har Næstved Gymnasium og HF samarbejdet med Jiaxing No. 4 High School i Zhejiang provinsen tæt på storbyen Shanghai. Samarbejdet består bl.a. af lærer- og elevudveksling, og der tilbydes en studietur til Kina og Jiaxing i 2.g eller 3.g. Der vil ydermere være mulighed for at have en kinesisk studerende boende, når det er deres tur til at besøge Danmark. 

Undervisningsforløb

Sammensætningen af fag muliggør mange tværfaglige undervisningsforløb – hvor der fokuseres på globale samfundsmæssige, kulturelle og økonomiske forhold. Forhold i det globale – der også rækker ind i det lokale.

 • "Narcos" (Netflix) - narkokrigen i Latinamerika
 • Fodbold er gud! Forløb om fodbold som religion
 • Unge i Spanien - Unge i Danmark. Entre culturas
 • Chile - opgøret med diktaturet
 • Cuba - USA's ven eller fjende?
 • Historiske begivenheder (kolonisering, borgerkrig, borgerrettigheder, totalitære styrer, organiseret kriminalitet, immigration m.fl.)
 • Genrer (klassikere, popmusik, punk, rap, mongolsk strubesang, magisk realisme, Peking-operaer, elisabethansk teater, tv-serier)
 • Sprog (opbygning, dialekt, slang, udvikling, regionsforskelle, kalligrafi, lidt Chinglish, lidt Danglish og ikke mindst Spanglish)
 • Kultur og samtid (sport, hobbyer, rejser, subkulturer, kærlighed, seksualitet, musik, arbejdsliv, rettigheder og tro)
 • Ytringsfrihed og massemedier; Menneskerettigheder og ”asiatiske værdier”; Hvad er sandt?
 • Retorik, logik og medier; Migration
 • Globale miljøproblemer
 • Digte og teater i England og det antikke Kina
 • USA’s udenrigspolitik i Kina
 • Ungdommen og identitetsdannelse i USA og Kina; ”Chimerica”. 


Økonomi og praktiske forhold
På denne studieretning vil det være oplagt at rejse til Spanien på studietur i både 2. og 3.g Elevbetalingen vil være på minimum 3500 kr i 2.g – og typisk det samme i 3.g. Hvis ikke man vælger en studietur til fx Mexico i 3.g – eller fx Californien – hvor spansktalende og engelsktalende blandes i en forenet kultur. Her vil egenbetalingen typisk være højere.

Studieturene er ikke obligatoriske. Men de vil indgå i det faglige arbejde i de deltagende fag.