Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Sprog på NGH

Vejen til hele verden går gennem sprog, og NGH er et internationalt orienteret gymnasium. Vi tilbyder engelsk, tysk, fransk, spansk, russisk og kinesisk - alle på højeste niveau.

 

Brænder du for at lære mere om samfund og kulturer i andre lande?
Vil du gerne blive i stand til at forstå og kunne tale med mennesker, som tænker helt anderledes end dig selv?

Den sproglige studieretning er for dig, der ønsker at blive klogere på, hvordan mennesker i verden uden for lille Danmark handler og tænker. Du lærer om kulturforskelle og særlige samfundsforhold i de forskellige geografiske områder.

Forståelse for andre kulturer
En vigtig forudsætning for at forstå andre kulturer er at lære sproget, og sprog er langt mere end grammatik og bøjning af verber. 
Den tidligere nobelprismodtager Nelson Mandela formulerede det sådan her:

If you talk to a man in a language he understands
that goes to his head
If you talk to him in his language
you talk to his heart

Med en studieretning med sprog på NGH kommer du derfor et skridt nærmere på en fremtid, hvor du reelt kan forstå og kommunikere med folk fra andre kulturer, og det er nødvendigt, hvis Danmark skal samarbejde og handle med andre lande i fremtiden.

Hvis du vælger en sproglig studieretning på NGH vil du få Engelsk A og Spansk A som studieretningsfag. Derudover skal vælge, om du vil have Tysk B, Kinesisk B eller Fransk B.

Læs mere om de enkelte sprogfag herunder eller i listen til højre.

Ligegyldigt hvilket sprog du vælger, vil du opleve undervisning, der lægger vægt på det kommunikative. Det handler om reelt at lære at tale med mennesker fra andre steder af verden – derfor vil du møde forskellige mundtlige og skriftlige øvelser, kahoots, glose-spil, osv., der har til formål at træne din evne til at
kunne udtrykke dig forståeligt på fremmedsproget.

Mulighed for at rejse
På NGH prioriterer vi derudover også, at eleverne får mulighed for at komme ud og rejse, da vi mener, at det er en af de bedste måde at lære fremmedsprog og nye kulturer at kende på - helt tæt på.

Nogle af sprogfagene har udvekslingssamarbejder med skoler i andre lande, mens andre sprogfag afholder sprogrejserne på andre måder.

 

 

Master classes i engelsk, tysk, spansk, kinesisk og spansk
Master Classes er for dig, der vil arbejde ekstra for at dygtiggøre dig i et fremmedsprog.

Engelsk Master Class samarbejder med ”Cambridge English, Exam Preparation Centre”.

Med Spansk Master Class arbejder man med Instituto Cervantes, og der er mulighed for en studietur med 'home stays' og ikke mindst, undervisning i Malaga.

Fransk masterclass fordyber sig i fransk kultur og træner talefærdighed i hverdagssituationer. En studietur til Paris skaber mulighed for at afprøve sprogfærdigheden i autentiske rammer.

 

Hvilke fordomme møder eleverne, der vælger sproglige studieretninger?
Hør dem svare her - og mane fordommene i jorden!

Udveksling over hele verden
NGH har desuden mange udvekslingsaftaler, da vi mener at det er en af de bedste måde at lære fremmedsprog og nye kulturer at kende på - helt tæt på.

I tysk samarbejder vi med en skole i Lübeck gennem et EU-projekt.
I fransk samabrjder vi og har udveksling med Lycée Hilaire de Chardonnet i Chalon-sur-Saône. 
I spansk samarbejder vi med IES Pablo Picasso i Málaga.
I russisk med Det Skandinaviske Gymnasium (midlertidigt på pause)
I kinesisk samarbejder vi med Linkou Senior High School i New Taipei, Taiwan, som vi besøger, når vi er på studietur i Kina. De har også besøgt os i Næstved flere gange.

Engelsk

Emnerne, der bliver undervist i i engelsk, varierer meget, men alle elever kommer igennem temaer med fokus på USA, UK og et andet engelsktalende land, hvor historiske, samfundsfaglige og kulturelle aspekter er i højsædet, selvfølgelig sammen med det engelske sprog i både skrift og tale.

Engelsk er også et meget populært fag at skrive Studieretningsprojekt i, og derudover er engelsk tit et af de fag, der bliver rejst i, enten i forbindelse med studieturen i 2. g eller en flerdages-eksursion i 3.g, hvor temaet f.eks. kan være Shakespeare med et besøg på The Globe i London.

Engelskfaget åbner op for mange muligheder i forbindelse med videregående studier, og mange uddannelser har desuden engelsk undervisningsmateriale på et relativt højt niveau.

Engelsk Master Class
Engelsk Master Class er et fantastisk tilbud til dig, der ønsker mere personlig udfordring i faget og  ønsker at højne dit faglige niveau.
Engelsk Master Class er opdelt i tre discipliner, så det tilgodeser forskellige elevtyper. Og der er elever, som elsker engelsk så meget, at de deltager i alle tre discipliner.

Cambridge Advanced English
Vi kan tilbyde Cambridge Advanced English, som er et selvstudie med enkelte undervisningsmoduler og med en afsluttende eksamen i de 4 discipliner: Listening, Speaking, Use of English og Writing. Efter endt eksamen får eleverne et flot certifikat, som de kan bruge, hvis de vil studere eller arbejde i udlandet efter endt studentereksamen.

Debating
Vi har efterhånden en rigtig god debating-tradition på skolen, da eleverne hvert år talstærkt melder sig til Debating-delen af Engelsk Master Class. Eleverne lærer her debat-færdigheder, så de bliver i stand til at deltage i debat med andre skoler på et højt fagligt niveau.
NGH er hvert år vært for ESU Debating Cup region syd, hvor sydsjællandske skoler mødes og debatterer på et venskabelig plan, inden de til sidst samles med region nord i en finale for alle tilmeldte gymnasieskoler på Sjælland. 

Public Speaking
Sidst men ikke mindst består Engelsk Master Class også af Public Speaking, som ligger i forlængelse af Debating. Her konkurreres der på individuelt plan, da to elever får muligheden for at repræsentere NGH i semifinalen på baggrund af en tale på 5 minutter, skrevet ud fra et givent emne. Vinderen af ESU Public Speaking-konkurrencen bliver sendt til London til den Internationale Public Speaking-konkurrence for at repræsentere Danmark.

Spansk

Spansk er - sammen med kinesisk og engelsk - det mest talte sprog på verdensplan, og dermed den sproglige adgang til mange kulturer og anderledes samfundsformer end dem vi kender i Danmark.

Alene i USA (hvor sproget ikke en gang er det nationale sprog) er der 55 millioner indbyggere, der taler spansk. I 2050 skønnes det at være 250 millioner – så det er et verdenssprog, der ekspanderer. Der er og vil være gode muligheder med spansk i bagagen – og med sprog generelt. Sprog er nøglen til andre kulturer og interkulturel dialog, der danner grundlaget for fremtidens samfund.

Spansk som begyndersprog
Spansk er i gymnasiet et begyndersprog på A-niveau. Dvs. at vi begynder fra bunden, og arbejder os op til at læse og studere emner inden for kultur, historie og samfund. 

Spansk kan vælges både som studieretningsfag og valgfag.

Undervisning
Undervisningen er anvendelsesorienteret mod simple hverdagssituationer – og vi arbejder med at bygge faste kommunikationsstrategier og situationer ind i undervisningen. Det gør vi via mange forskellige og spændende emner og sjove øvelser, der træner dialogen og forståelsen.

Derudover er der tradition for at spanskholdene laver aktiviteter sammen hvert år; det kan være filmarrangementer i biografen, salsa/flamenco-undervisning eller fejring af de dødes dag i november.

Typiske emner i undervisningen er forløb om familiemønstre, sportskultur (fx fodbold og dans), klimaforandringer, narkokriminalitet i Mexico, musik, madkultur, identitet, unges forhold i Spanien, De Dødes Dag, levevilkår for den oprindelige befolkning i Sydamerika, den spanske borgerkrig etc.

Rejser
Det er en fast tradition, at alle valghold rejser sammen til Málaga i 2.g, hvor eleverne blandt andet skal bo hos spanske familier samt dyrke sport, lave mad og danse flamenco med lokale malagueños.

Hvad kan man bruge spansk til?
Spansk giver naturligvis mulighed for at arbejde i og med spansktalende lande både i Europa og Amerika. Det kan være i forhold til handel, internationalt samarbejde eller med diverse humanitære projekter.

Men ud over det rent spanskfaglige, lærer man som sproglig elev vigtige redskaber, som kan være vigtige i mange typer jobs – eksempelvis i NGO’er og private virksomheder.

 

 

 

 

Kinesisk

Kinesisk er ikke et svært sprog. Grammatikken er ret let, til gengæld udfordrer helt nye gloser,  fire toner og en helt anderledes kultur og tankegang. For at forstå Kina og Taiwan bliver du introduceret til en bred vifte af emner inden for Kinas og Taiwans kultur, historie, politik og samfund. Kinesisk kan lyde eksotisk, og det er det også på mange områder,  men det er et yderst relevant og kompetencegivende fag, der er med til bygge bro mellem to ret forskellige verdensopfattelser. Det bliver vigtigt i fremtiden.

Internationale perspektiver i undervisningen (udveksling, ture med Master Classes m.m.)
Der er kinesiskhold i Taiwan hvert andet år, og hvert andet år har vi besøg fra vores venskabsskole, Linkou Senior High School i Taiwan. På vores studietur til Taiwan rejser vi til hovedstaden Taipei, hvor vi udover at se alle seværdighederne, også besøger vores venskabsskole, hvor eleverne er privat indkvarteret hos en taiwansk familie. Udover hovedstaden ser vi også noget af den fantastiske og storslåede natur som Taiwan er så rig på. Når vi kører sydpå, møder vi den lokale kultur og besøger lokale virksomheder. Eleverne får hermed et unikt indblik i et samfund og en kultur, der er markant anderledes end det, de kender.

Hvert andet år modtager NGH taiwanske elever, der bliver privat indkvarteret hos skolens elever.
Samarbejdet er en stor fordel for eleverne på NGH i form af den sproglige og kulturelle kontakt med jævnaldrende i et andet land.

Efter gymnasiet
Eleverne, der har haft kinesisk, har hvert år mulighed for at søge et stipendium (2-12 mdr.) til at studere kinesisk i Taiwan eller Kina. 

Hvad kan sproget bruges til uddannelsesmæssigt og professionelt?
Du kan fx komme til at arbejde med rejser, kommunikation, sprog, handel og marketing, psykologi, journalistik, politiet og forsvaret, undervisning og jura.

 

Kinesiskholdet 1KI1 prøver kræfter med kinesiske skrifttegn - det er sværere end man tror!
Det var den kinesiske kunstner Fu Deng, der viste eleverne, hvordan de komplicerede tegn er bygget op og hvordan man kan lære at forstå deres fascinerende historie.

Den her video er lavet af NGH's venskabsskole i Taiwan, som vi besøgte i 2023.

"At læse kinesisk på NGH var en kæmpe øjenåbner for mig. Både i forhold til at lære et fuldstændig anderledes sprog, men også at lære om den spændende kultur, der ligger bag sproget. Jeg valgte faget, fordi jeg altid godt har kunne lide at beskæftige mig med fremmedsprog, og det blev et solidt springbræt til min bacheloruddannelse, praktikophold og mange rejser rundt i Kina. Det er ikke bare en kæmpe mulighed for at lære noget helt unikt, men også for at få en masse fantastiske oplevelser."

(Frederikke Sofie Madsen, tidligere elev på NGH)

I forbindelse med deres studietur i efteråret 2017 producerede eleverne denne film om Kina. Se den her:

 

 

Tysk

Mit Englisch kommt man durch - mit Deutsch kommt man weiter!

Tyskland er med over 80 mio. indbyggere det største land i EU. Med sin centrale placering kaldes det også Europas hjerte. Det kan godt være, at engelsk er et verdenssprog, men en dansker kan ikke komme udenom at møde tysk i en eller anden sammenhæng.

Dansk historie, kultur og litteratur er rundet af begivenheder og strømninger fra vores store nabo mod syd. Sådan vil det også være i fremtiden.

Undervisning
På NGH lærer du tysk, så du kan føre en samtale med en tysker, østriger eller schweizer. Vi har forskellige forløb med hver sit tema. Vi ser nogle af de bedste tyske film, og vi læser originaltekster og noveller på tysk. Mange afleveringer er i dag mundtlige, og grammatik læres i dag ved hjælp af spil og internetportaler, som gør det både lettere og sjovere at lære sprog.

Rejser
Et sprog lærer man bedst, når man besøger landet. På NGH tilbyder vi derfor alle 2.g-elever en rejse til Tyskland - typisk til Hamburg eller Berlin. Der kan også arrangeres én-dages-ture til Lübeck. Vi har hvert år haft samarbejder med tyske skoler. I øjeblikket får vi økonomisk støtte udefra til et samarbejde med en skole i Lübeck, hvor elever besøger hinanden.

Også i fremtiden vil der være brug for folk, der kan tale og forstå tysk. På NGH kan du få de kompetencer.

Valgfags- og studieretningsinfo
Tysk kan vælges som 2.fremmedsprog fortsætter på både A-niveau og B-niveau, og desuden på C-niveau som ekstra valgfag. 

Tysk indgår som studieretningsfag i følgende studieretning: Engelsk A, Spansk A og Tysk B

 

 

Fransk

Fransk åbner verden for dig!

Fransk er et af de mest talte sprog i verden. Det bliver talt i flere lande i Europa, i en stor del af Afrika, i Canada, Caribien mm. og er et vigtigt sprog internationalt.

Der forventes markant udvikling i Afrika i de kommende år, og kontinentets mange fransktalende lande har desuden stor befolkningsvækst. Derfor vil fransk blive talt af endnu flere mennesker i fremtiden.

Fransk som fortsættersprog eller som begyndersprog
I gymnasiet kan du vælge fransk som begyndersprog på A-niveau eller som fortsættersprog på B-niveau. Vælger du fortsætterfransk, kan det hæves til A-niveau, så du også har sproget i 3.g.
 Uanset niveau arbejder vi med sproget og studerer emner inden for kultur, historie og samfund.

Fransk kan i øvrigt vælges både som studieretningsfag og som valgfag.

Undervisning
I undervisningen lærer du at kommunikere i tale og på skrift. Via spil, musik, film, tekster, dialoger møder du sproget i forskellige sammenhænge og får derigennem også adgang til kulturen.

Franskholdene mødes desuden regelmæssigt ved fælles arrangementer: Biografture (gerne sammen med kommunens andre gymnasier), teaterforestillinger eller fejring af højtider, herunder den frankofone måned i marts. Faget deltager også i studieture og udvekslinger.

Samarbejde i udlandet
Fransk har en mangeårig udvekslingsaftale med Lycée Hilaire de Chardonnet i Chalon-sur-Saône. Skolens franskelever besøger det franske gymnasium og bor hos franske elever, der også kommer på besøg i Næstved og bor hos vores elever.

Frivilligt fransk eller fransk Master Class
Fransk har tradition for at tilbyde ekstra fransk, enten i form af frivilligt fransk – en slags lektiecafé, hvor man kan få hjælp til at dygtiggøre sig - eller som Master Class for elever, der er særligt interesseret i sproget, historien og kulturen. Begge er frivillige og giver gode muligheder for at blive ekstra dygtig til fransk.

Hvad kan man bruge fransk til?
Med fransk møder du en bred vifte af kulturer, historier og samfund. Du får sat dit verdenssyn i perspektiv og har mulighed for at stille spørgsmål til den virkelighed, som du måske tog for givet. Vi møder fransk og frankofon kunst, musik, film og ser på verdens store spørgsmål igennem franske øjne. Vi møder kulturen i forstæderne, grøn omstilling, kærlighed, (Nord-)Afrika mm.

Fransk er selvfølgelig det rette valg, hvis du gerne vil arbejde i eller med fransktalende lande og er et vigtigt redskab, uanset hvilket arbejde du sigter efter.

 

 

 

Latin

Hvad kan man bruge latin til? Selvom der ikke længere er nogen, der taler latin, er latin et godt fundament i de andre sprogfag. Vi nørder sprog – og det går langsomt. Som gevinst får du en solid forståelse for grammatik, som du vil få stor glæde af i de moderne europæiske fremmedsprog. Og et førstehåndkendskab til antikkens litteratur og kultur.

Hvad laver man i latintimerne? Du lærer ikke at tale latin. Vi læser og analyserer originale, latinske tekster – sådan som Cæsar, Cicero og Catul skrev dem.  

Er latin C andet end grammatik? Ja, vi arbejder også med romernes historie og kultur. Romerriget var i mange århundreder den dominerende magt i den vestlige verden. Den romerske republik er desuden forbilledet for de moderne demokratier. Samtidig har romerne efterladt en skatkiste af litteratur, kunst og kultur - værker som op gennem tiden har inspireret vores største kunstnere – fx Michelangelo, Shakespeare og Holberg. Og filmskabere i Hollywood henter mange gode og drabelige historier hos romerne.  Romerriget er med andre ord vores politiske, litterære og kulturelle rødder.

Russisk

Ud over det systematiske arbejde med at lære det russiske sprog, arbejder vi også med kultur, historie og samfundsforhold i bredeste forstand, og får på den måde kendskab til en kultur, der på nogle punkter er anderledes og på andre meget som vores egen.

Det er selvsagt ikke alle elever, der vælger at arbejde med russisk i deres videre uddannelsesforløb, men deres udsyn på verden vil i de fleste tilfælde have ændret sig, hvis de har haft russisk i gymnasiet og dér har arbejdet med russisk sprog og kultur, historie og samfundsforhold.

Russiskhold er som regel små hold, hvilket giver holdene et anderledes sammenhold og en anden atmosfære.

Udveksling og samarbejde
Grundet den aktuelle situation i verden går sprogturen for russiskelever til Riga, hvor vi sætter fokus på Letland (og Baltikum) i dag, såvel som i et historisk perspektiv.

Tidligere har vi samarbejdet (både med og uden udveksling) med både en skole i Skt. Petersborg og med Det Skandinaviske Gymnasium i Kiev, Ukraine – men indtil videre er disse samarbejder indstillet.

På en tidligere tur til Skt. Petersborg lavede en af 3.g-eleverne en film:

Hvad siger tidligere elever?
Hvad en tidligere elev har skrevet i 2018 (uddrag): 

”Efter gymnasiet søgte jeg ind på Københavns Universitet for at læse russisk. …. nu er jeg på kandidaten…

Jeg sidder pt. i Moskva og skriver denne mail, da det også er lykkedes mig at få en praktikplads i Handelsafdelingen på den Danske Ambassade i Moskva. Her skal jeg være indtil februar 2019. Det er rigtig spændende arbejde, som handler om at få danske virksomheder ind på russiske marked.  (...) 

Grunden til, at jeg skriver til dig er for at sige tak for at vise, at det også er en mulighed at arbejde med Rusland og Østeuropa. Jeg tror, at det var turen til Ukraine i efteråret 2013, som virkelig fangede min interesse. Især da det hele ramlede sammen et par måneder senere. 

Jeg vil sige, at russisk har givet mig meget, som jeg føler, at jeg kan bruge. Det giver en unik profil - som man dog er nødt til at kombinere med anden erfaring. Alle mine sidefag på universitet har været i international og interkulturel handel og erhvervsopbygning.”

Valgfags- og studieretningsinfo
Russisk kan vælges som andet fremmedsprog.

”Jeg vil sige, at russisk har givet mig meget, som jeg føler, at jeg kan bruge. Det giver en unik profil - som man dog er nødt til at kombinere med anden erfaring. Alle mine sidefag på universitet har været i international og interkulturel handel og erhvervsopbygning.”


Studieture

Studierejser

For at styrke elevernes globale og interkulturelle kompetencer og dannelse er studierejser en fast bestanddel af undervisningsforløbene på både STX og HF. 
STX-elever tilbydes to studieture. Den ene studierejse arrangeres med afsæt i elevernes 2. fremmedsprog. Elever med kinesisk tilbydes en studierejse hvert andet år. Den anden studierejse arrangeres med afsæt i en klasses studieretningsfag eller fællesfag. Derudover tilbydes Global Studies-klasser også en studierejse i 3.g. HF-elever tilbydes en studierejse.

Udveksling
Studierejsen med afsæt i 2. fremmedsprog kan erstattes af en udveksling. En udveksling består af et besøg på en partnerskole og et genbesøg på NGH. Elever, der deltager i udvekslingen, forpligter sig på både at deltage i opholdet hos partnerskolen og agere vært for en besøgselev.

Rejseform og klimakompensation
Rejselærerne tilbyder eleverne valg mellem to destinationer, som rejselærerne vurderer, kan opfylde formålet med en studierejse om at give eleverne et fagligt udbytte. Valgmulighederne kan med fordel differentieres på pris (dyrere/billigere) og transportform (bus el. tog/fly) under hensyntagen til skoleform (STX/HF) og elevtype.

I valgprocessen skal indgå overvejelser om, hvordan eleverne forholder sig til den klimabelastning, en studietur medfører, herunder betydningen af valget af transportmiddel. Rejselærerne og eleverne forpligter sig på at udføre et eller flere klimakompenserende tiltag, når de deltager på en studierejse. Et klimakompenserende tiltag kan være valg af en bæredygtig transportform (bus/tog), en aktivitet i forbindelse med turen eller i den daglige undervisning før studierejsen.

NGH følger rejsevejledninger fra Udenrigsministeriet og råd fra Sundhedsstyrelsen