Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Første studenter fra HF3

De føler sig mere velfungerende end de specialklasser, de har gået i, men de har manglet en skole, hvor de kan få hjælp og støtte.
Siden 2021 har unge kunne tage en særlig HF-eksamen over tre år på NGH. Med hjælp fra bl.a. mentor og hjælpelærere kan de overskue at gå i skole.

Nu bliver de første elever fra linjen studenter.

Lettelsen lyser ud af 20-årige Aslak Pedersen og 18-årige Maja Toxværd, der går smilende rundt på plænen foran gymnasiet blandt de mange studenter. De modtager lykønskninger, krammer deres kammerater, skåler og får taget billeder. I dag er der intet, der kan slå dem ud, for i dag er de blevet studenter og har fået den blå hue på efter tre år på NGH.

I dag har de fuldført, hvad de ikke havde regnet med var muligt, før de hørte om HF3-tilbudet; nemlig at gennemføre en ungdomsuddannelse.

-Jeg er virkelig lettet over at det er overstået, men også virkelig stolt af mig selv, siger Maja Toxværd.

Også vicerektor på NGH, Jon Hestbech er glad i dag:
-Vi er glade for at kunne sige stort tillykke til vores første HF3-studenter. De kommer med hver deres historie, men fælles for dem er, at de har haft brug for mere støtte og overskuelighed end ved en to-årig HF, og det har NGH kunne give dem, siger vicerektor Jon Hestbech.

 

Mere velfungerende end specialklassen
Både Maja og Aslak har gået i specialklasse hele deres skoletid, Maja dog også i en såkaldt SIAA-klasse (en klasse med både almindelige elever og elever med udfordringer, red.) på Sjølundskolen. Begge har de dog følt, at de har udviklet sig til at blive mere velfungerende socialt end deres klassekammerater i specialklasserne, og Aslak har fået fjernet sin autismediagnose for et par måneder siden.

-Det var rart at gå i en klasse med elever med bedre sociale evner, siger Aslak, der havde drømt om at starte på en skole, hvor der ikke kun var specialklasser og elever med udfordringer, men hvor han dog stadig kunne få ekstra hjælp.

Både Maja og Aslak har været glade for at deltage i de sociale aktiviteter på skolen: Juleafslutning, idrætsdag, skolefester osv. og de har også fået venner i andre klasser. Men de er også klar over, at det ikke er alle i deres klasse, der har haft det behov, og den balance synes de er god:

- Du kan selv vælge, om du vil blande dig med andre eller om du vil blive i klassen. HF3 er en god linje at vælge, fordi du har mulighed for at være social, hvis du har overskuddet.

Hjælpelærere og mentor betyder alt
Eleverne i HF3-klassen bruger tre år på at tage en 2-årig HF-eksamen. Det betyder bl.a. at de har færre moduler hver uge, og mere faste rammer bl.a. i form af et fast klasselokale. Desuden har de hjælpelærere tilknyttet og faste individuelle samtaler med klassens mentor.

Både Maja og Aslak taler begejstret om hjælpelærerne og mentoren Helene:
-Hjælpelærerne er tidligere elever på NGH, og de er meget fagligt og socialt dygtige. De har hjulpet os meget med fx også at være mere udadvendte. Altså man føler næsten, at de er ens venner! De forstår os og møder os på et godt niveau, siger Aslak.

-Helene har været en kæmpe støtte for os alle sammen gennem alle tre år. Uden hende var der helt sikkert en del i klassen, der ikke havde gennemført og fået huen på i dag, siger Maja.

Helene har haft individuelle samtaler med eleverne hver måned, eller når de havde brug for det. Ved samtalerne har hun spurgt dem, hvordan det går, om der er noget de er bagud med osv. Hun har også kunne lægge planer sammen med dem, motivere dem og hjælpe med at rykke afleveringer osv.

-For mig handler det meget om at jeg ikke skal være stresset, og mentoren og hjælpelærerne er med til at jeg kan overskue at gå i skole, siger Maja. Aslak supplerer:

-Vi kan både få hjælp til at komme i skole og til at gå i skole.

Hvad skal fremtiden byde på?
Hvor havde Maja og Aslak været, hvis det ikke var for HF3?

-Jeg havde nok ikke klaret det på en almindelig HF eller STX, med fire moduler hver dag og mange lektier og afleveringer. Det havde jeg ikke kunne overskue, siger Aslak.
-Så havde jeg nok valgt autismelinjen på NGH, selvom jeg følger mig bedre både socialt end de fleste elever der. For jeg ville have uddannelsen, så jeg kunne komme videre.

Aslak planlægger at søge ind i Politiet, og han er kun blevet bekræftet i valget efter sin erhvervspraktik i politiet, som alle elever på Næstved Gymnasium og HF bliver tilbudt.

-Jeg ved ikke helt hvad jeg vil, siger Maja
- Jeg tager foreløbigt et sabbatår, og så finder jeg ud af om jeg vil læse nogle ekstra fag eller måske på universitetet. Jeg kender endnu ikke retningen – det skal bare ikke være noget med matematik, smiler hun.

-Jeg havde helt sikkert ikke kunne overskue en STX eller en 2-årig HF. Det er den hjælp og de rammer, der har været omkring HF3, der har skubbet mig gennem den her uddannelse, som jeg gerne ville have, siger Maja.

De bedste ambassadører
Vicerektor Jon Hestbech mener at et stort lokalt gymnasium som NGH er forpligtet til at have en bredde og kunne rumme mange forskellige elevtyper, og det bidrager HF3-uddannelsen til.
-I dag har vi næsten 20 elever pr. klasse i vores HF3-klasser, og vi tror på, at behovet er endnu større end vores nuværende søgetal, hvorfor vi håber på, at flere unge mennesker vil få øjnene op for de muligheder og gevinster, der er ved vores HF3-linje – vi har i hvert fald vores bedste ambassadører lige her med blå huer og klar til at indtage verden.

 

FAKTABOKS: HF3 PÅ NGH

  • 2-årig HF-eksamen på tre år
  • Færre moduler om ugen
  • Hjælp til lektielæsning
  • Fast klasselokale
  • Forlænget tid både til skriftlige og mundtlige eksamener

 

Læs mere om HF3 her.